Eerste keer stemmen - informatie op maat van jongeren

Waarvoor stem ik op 13 oktober 2024?

Op 13 oktober verkiezen we de gemeenteraad van Overijse. De ploeg die deze verkiezingen wint, zal (eventueel samen met andere ploegen) de komende 6 jaar beslissen wat er in Overijse gebeurt. We kiezen dan ook een nieuwe burgemeester.

Die dag stem je ook voor de provincieraad. Dat betekent dat we verkiezen welke mensen onze provincie, Vlaams-Brabant, vertegenwoordigen voor de komende periode.

Moet ik gaan stemmen op 13 oktober 2024?

Neen. Voor het eerst in de geschiedenis, ben je niet verplicht om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom zou ik toch stemmen voor mijn gemeente? 

Van alle verkiezingen is de gemeenteraadsverkiezing die die het dichtst bij jongeren staat. Alles wat ze daar beslissen, kan een directe invloed hebben op jouw leven, zoals:

  • subsidies voor je jeugdvereniging
  • speel- en hangplekken voor jongeren
  • ...

Je denkt misschien: "mijn stem zal het verschil niet maken". Maar er gaan mensen van alle leeftijden stemmen. En jongeren willen soms andere dingen dan volwassenen.

Je kan dus gaan stemmen om te laten zien wat jij belangrijk vindt als jongere. Als veel jongeren dat doen, bepalen jullie mee waarop de gemeente moet inzetten.

Bovendien is stemmen een recht. In heel wat andere landen mogen mensen niet stemmen. Je kan het dus als een voorrecht zien dat jij wel mag stemmen.