Erfgoeddag

Erfgoeddag maakt school

Zondag 24 april 10 tot 17 uur

In Overijse beleef je Erfgoeddag op maar liefst drie locaties! Ontdek het verhaal van de voorwerpen van de druiventeelt in Dru!f, huis van de tafeldruif. Dat kan virtueel met de ErfgoedApp, tijdens een knutselworkshop of familiewandeling in het spoor van de tafeldruif.

Dorpsraad Jezus-Eik en de Koninklijke Harmonie Sint-Martinus pakken elk uit met een bijzondere expo. Zet je op oude schoolbanken in een klaslokaal en ontdek de geschiedenis van de scholen van Jezus-Eik in GC De Bosuil. Of geniet van 200 jaar muziekgeschiedenis van de harmonie in CC Den Blank. De activiteiten lopen door na Erfgoeddag. 

Meer informatie bij Lynn Debecker: 02 302 28 12 of lynn.debecker@overijse.be.

Van schering en inslag tot wandtapijt

Als iets schering en inslag is, gebeurt het heel vaak. Wist je dat het termen zijn uit het weven? Het wandtapijt 'het bezoek' van kunstenaar Edmond Dubrunfaut (1920-2007) is zo'n prachtig voorbeeld, tentoongesteld in bezoekerscentrum Dru!f. Wij leren jou hoe je zelf een tapijtje maakt om bij je thuis op te hangen (vanaf 6 jaar).

Wat is het verhaal achter de voorwerpen? Hoe maak je zo'n wandtapijt? Hoe kregen de serristen onderwijs? Welke technieken gebruiken ze? Met de nieuwe ErfgoedApp ga je zelf op ontdekking in de expo over de druiventeelt. De app onthult een schat van informatie op een interactieve manier.

Liever een frisse neus halen? Onze gidsen nemen je mee voor een familievriendelijke wandeling (vanaf 8 jaar) in het centrum van Overijse (duur: 1 uur).

Locatie: Dru!f, huis van de tafeldruif, Waversesteenweg 2
Deze activiteit loopt tot zondag 30 oktober 18 uur
Openingsuren: zie openingsuren Dru!f


Erfgoeddag is gratis, maar voor de activiteiten in Dru!f kan je best op voorhand inschrijven. Scholen zijn welkom van maandag 25 april tot vrijdag 30 april in Dru!f. Inschrijven is verplicht.


Van schoolbord tot toetsenbord in Jezus-Eik

Deze tentoonstelling belicht het ontstaan, de historiek, de bouw, de werking en de activiteiten van de dorpsscholen van Jezus-Eik. Bezoek zeker het klasje met oud schoolmeubilair en schoolbenodigdheden. Naast talrijke schoolfoto’s kan je ook leerboeken, schriften en rapporten bekijken. Kinderen kunnen zich bovendien laten fotograferen in een origineel decor.

Locatie: GC De Bosuil, Witherendreef 1
Deze activiteit loopt tot zondag 01 mei 2022 17 uur
Openingsuren: tijdens de openingsuren van het onthaal van GC De Bosuil en cafetaria De Bosuil
 

Muziekonderwijs bij de Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Overijse

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 200 jaar Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Overijse. We focussen daarbij ook op het muziekonderwijs. Waar veel toekomstige muzikanten vandaag langs de muziekacademie passeren, bood de harmonie vroeger zelf notenleer en instrumentenleer aan. Vergeet daarbij de wekelijkse repetities niet onder leiding van een geschoold musicus.

Locatie: CC Den Blank, Begijnhof 11
Deze activiteit loopt tot zondag 08 mei 2022 17 uur
Openingsuren: tijdens de openingsuren van het Infopunt Vrije Tijd en het cultuurcafé