Erfgoeddag

Erfgoeddag maakt school

Zondag 24 april 10 tot 17 uur

In Overijse beleef je Erfgoeddag op maar liefst drie locaties! Ontdek het verhaal van de voorwerpen van de druiventeelt in Dru!f, huis van de tafeldruif. Dat kan virtueel met de ErfgoedApp, tijdens een knutselworkshop Weef een wandtapijtje of neem deel aan de familiewandeling 'Op stap in het verleden van Overijse'.

Dorpsraad Jezus-Eik en de Koninklijke Harmonie Sint-Martinus pakken elk uit met een bijzondere expo. Zet je op oude schoolbanken in een klaslokaal en ontdek de geschiedenis van de scholen van Jezus-Eik in GC De Bosuil. Of geniet van 200 jaar muziekgeschiedenis van de harmonie in CC Den Blank. De activiteiten lopen door na Erfgoeddag. 

Meer informatie bij Lynn Debecker: 02 302 28 12 of lynn.debecker@overijse.be.

Workshop Van schering en inslag tot wandtapijt

Als iets schering en inslag is, gebeurt het heel vaak. Wist je dat het termen zijn uit het weven? Het wandtapijt 'het bezoek' van kunstenaar Edmond Dubrunfaut (1920-2007) is zo'n prachtig voorbeeld, tentoongesteld in bezoekerscentrum Dru!f. Wij leren jou hoe je zelf een tapijtje maakt om bij je thuis op te hangen. De workshop is gratis voor ouder en kind, maar inschrijven is verplicht.

Locatie: Dru!f, huis van de tafeldruif, Waversesteenweg 2
Vanaf 7 jaar

Inschrijven

Deze activiteit is ook te boeken door scholen. Inschrijven

Familiewandeling Op stap in het verleden van Overijse

Op zondag 24 april kan je ook een frissen neus halen! Onze gidsen nemen je mee voor een familievriendelijke wandeling in het centrum van Overijse (duur: 1 uur). Tijdens deze familiewandeling ontdek je Overijse centrum op een verrassende manier. Hoe komt Overijse aan zijn naam en bijnaam? Hoe was het vroeger om school te lopen? Wat is het geheim van de serre? Hou jij van een leuke opdracht onderweg? Aarzel dan niet om deel te nemen aan deze familievriendelijke wandeling! De wandeling is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Start: Dru!f, huis van de tafeldruif, Waversesteenweg 2
Vanaf 8 jaar

Inschrijven

Deze activiteit is ook te boeken door scholen. Inschrijven

Ontdek de expo in Dru!f met de ErfgoedApp

De Druivenstreek is terecht trots op haar streekproduct, de tafeldruif. Ontdek de geschiedenis achter tientallen authenthieke voorwerpen en stap in de voetsporen van een echte serrist. Via augmented reality leer je de stiel van een echte serrist. Welke type serres bestaan er? Welke druivensoorten zijn er? Hoe verpak en transporteer je druiven? Deze tour vindt plaats in bezoekerscentrum Dru!f, waar de druif onderdak kreeg in een gloednieuwe expo. Meer info vind je in het onthaal. 

De interactieve tour vindt plaats met behulp van de ErfgoedApp Deze activiteit is gratis. Uiteraard kan je ook de expo komen bezoeken zonder gebruik te maken van de app. In het toeristisch onthaal krijg je alle info.

Locatie: Dru!f, huis van de tafeldruif, Waversesteenweg 2
Deze activiteit loopt tot zondag 30 oktober 18 uur
Openingsuren: zie openingsuren Dru!f

Zoektocht Ga op druivenexpeditie in Dru!f

Gezinnen met kinderen van 5 tot 12 jaar gaan op druivenexpeditie tijdens een verrassende zoektocht in het bezoekerscentrum. Deze activiteit is gratis en inschrijven is niet nodig. In het toeristisch onthaal krijg je alle info.

Locatie: Dru!f, huis van de tafeldruif, Waversesteenweg 2
Deze activiteit loopt tot zondag 30 oktober 18 uur
Openingsuren: zie openingsuren Dru!f

Expo Van schoolbord tot toetsenbord in Jezus-Eik

Deze tentoonstelling belicht het ontstaan, de historiek, de bouw, de werking en de activiteiten van de dorpsscholen van Jezus-Eik. Bezoek zeker het klasje met oud schoolmeubilair en schoolbenodigdheden. Naast talrijke schoolfoto’s kan je ook leerboeken, schriften en rapporten bekijken. Kinderen kunnen zich bovendien laten fotograferen in een origineel decor.

Locatie: GC De Bosuil, Witherendreef 1
Deze activiteit loopt tot zondag 01 mei 2022 17 uur
Openingsuren: tijdens de openingsuren van het onthaal van GC De Bosuil en cafetaria De Bosuil
 

Expo Muziekonderwijs bij de Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Overijse

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 200 jaar Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Overijse. We focussen daarbij ook op het muziekonderwijs. Waar veel toekomstige muzikanten vandaag langs de muziekacademie passeren, bood de harmonie vroeger zelf notenleer en instrumentenleer aan. Vergeet daarbij de wekelijkse repetities niet onder leiding van een geschoold musicus.

Locatie: CC Den Blank, Begijnhof 11
Deze activiteit loopt tot zondag 08 mei 2022 17 uur
Openingsuren: tijdens de openingsuren van het Infopunt Vrije Tijd en het cultuurcafé