Eva Kamanda en Kristof Bohez: Literaire ontmoeting

Reserveer plaatsen
  • woensdag 13 december 2023 van 19:30 tot 21:30

“Een Verzwegen Leven; Onze Congolese geschiedenis in België”

Alles begint met de huwelijksfoto van Eva’s overgrootouders. Een zwart-wit foto uit 1942, aan het stadhuis van Etterbeek. 

Kristof stelt vragen en Eva gaat eindelijk op zoek naar antwoorden. Wie was haar overgrootvader François Kamanda en hoe kwam hij hier nu eigenlijk terecht? 
Zijn familie weet dat hij uit Congo afkomstig is en dat hij als boy in België belandde bij een rijke familie. Maar elk stukje nieuwe informatie, roept meteen weer nieuwe vragen op. Wat doet zijn portret in het AfricaMuseum? Wat deed hij op twéé Wereldtentoonstellingen op de Heizel? Waarom kent niemand in Eva’s familie dit verhaal? En wat had François te maken met het verzet tegen de Duitse bezetter? Dit boek legt een hiaat in onze Belgische geschiedenis bloot aan de hand van de ontrafeling van een persoonlijke zoektocht. 

Eva Kamanda (31) is actrice, presentatrice en oud-Overijsenaar, Kristof Bohez (40) is journalist. Samen werkten ze meer dan drie jaar lang aan Een Verzwegen Leven.
Ze komen vertellen over die zoektocht naar het verhaal van Eva's Congolese overgrootvader en over het gat in de Belgische geschiedschrijving dat ons koloniaal verleden is.

Deze literaire ontmoeting vindt plaats in het kader van Cultuur in je Buurt – Meer Maleizen, in samenwerking met Ferm Maleizen. Tijdens de lezing zal je van een drankje kunnen genieten, de opbrengst hiervan gaat integraal naar deze lokale vereniging.

Locatie

WOC De Rank
Hoeilaartsesteenweg 56 , 3090 Overijse

Prijs

  • Basistarief 5
  • UiTpas-kansentarief 1
  • UiTpas-tarief 4,5

Leeftijd

vanaf 14 jaar

Organisatie

CC Den Blank
Begijnhof 11 , 3090 Overijse