Overlast door everzwijnen in Overijse

De aanwezigheid van everzwijnen is in Overijse (net als in de rest van Vlaanderen) een nieuwe realiteit geworden. De laatste jaren verspreiden ze zich steeds verder over het grondgebied van onze gemeente. Deze nieuwe bezoekers kunnen heel wat schade bezorgen aan tuinen en landbouwgewassen.

Via ANB en de wildbeheerseenheden wordt er wel degelijk jacht gemaakt op deze everzwijnen. Om de bejaging te optimaliseren kan je waarnemingen altijd doorgeven via het meldpunt everzwijnen.

Meldpunt everzwijnen:

Het aantal everzwijnen in Vlaanderen breidt zich jaarlijks uit. Daarom werd het Regionaal Everzwijnbeheer Ondersteuning (REBO)-team opgericht onder het toezicht van het Agentschap Natuur en Bos. Het team heeft als opdracht de populatie aan everzwijnen en hun verspreiding te monitoren.

Heb jij zelf een everzwijn gespot? Dan kan je dit melden aan het REBO Team via het telefoonnummer 02 553 12 69 of via het e-mailadres everzwijn@vlaanderen.be.

Voor meer informatie rond everzwijnen kan je terecht op de website van het agentschap natuur en bos: www.natuurenbos.be/everzwijnen

Schadevergoeding:

Ook de vergoedingen voor schade door everzwijnen wordt geregeld via ANB. Opgelet deze eventuele vergoeding hangt  af van heel wat voorwaarden. Je kan een schadevergoeding aanvragen via onderstaande website.

https://natuurenbos.vlaanderen.be/schade-en-overlast/schade-door-jachtwild-beschermde-dieren/schadevergoeding-aanvragen

Vanuit de Wildbeheereenheid werd onze gemeente op de hoogte gebracht dat in de maanden oktober 2023 tot en met februari 2024 in Overijse en omstreken 9 drukjachten op everzwijnen zullen worden georganiseerd.

Documenten