Heb jij vragen die betrekking hebben tot de situatie in Oekraïne? Misschien zit jouw vraag hier wel tussen. Geen antwoord gevonden? Stuur een mailtje naar hulpvooroekraine@overijse.be.
Ik ben uit Oekraïne gevlucht, wat moet ik doen?
Oekraïense onderdanen en hun gezinsleden komen in aanmerking voor een tijdelijk beschermingsstatuut als ontheemde. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je een verblijfskaart type A aanvragen die je recht geeft op opvang en hulp bij de zoektocht naar een woning, onderzoek equivalent leefloon, ziekteverzekering,gezinsbijslagen (groeipakket), onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt als werknemer en inburgering.
Wat als ik nog niet langs kon gaan in het registratiecentrum in Brussel?
Je brengt je registratie best zo snel mogelijk in orde. In afwachting van je registratie kan je al een aankomstverklaring (https://www.overijse.be/aankomst-uit-oekraine) doen in Overijse. Hiermee kan je maximaal 3 maanden in België verblijven, te rekenen vanaf de datum van binnenkomst in België.
Waar kan ik opvang vinden?
Bij aanmelding in het registratiekantoor Brussel biedt Fedasil een crisisopvang voor 1 of 2 nachten in Brussel. Zij gaan ook op zoek naar opvang voor erna opeen andere locatie in België. Daarbij kan een voorkeur voor Overijse worden opgegeven. Voor die langdurige opvang in Overijse zoeken we momenteel extra plaatsen, onder andere bij gastgezinnen. Eens die er zijn, worden de plaatsen verdeeld door Fedasil.
Ik ben net aangekomen in Overijse. Waar vind ik lotgenoten?
Op elke maandag en donderdag tijdens de zomermaanden (juli-augustus) van 17 tot 18 uur ben je welkom, eventueel met je gastgezin, op de ontmoetingsmomenten in de bib in Overijse, Begijnhof 13. Daar kan je contactgegevens uitwisselen met andere families. Deze momenteel zijn uiteraard vrijblijvend. Er is de mogelijkheid om het centrum te verkennen (speeltuin,atletiekpiste, skatepark, …), de computers te gebruiken of al wat eerste stappen in het Nederlands te zetten.
Waar kan ik terecht met vragen over mijn verblijf in België?
Je kan elke werkdag van 9u tot 12u30 terecht op de infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Bel 02 225 44 21 voor hulp in het Oekraïens of 02225 44 11 voor hulp in het Nederlands of Engels.
Je kan ook altijd mailen naar hulpvooroekraïne@overijse.be.
Mag ik werken in België?
Tijdelijke bescherming– verblijfskaart A
Met een statuut van tijdelijke bescherming heb je het recht om te werken. Je hebt onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt als werknemer. Als zelfstandige heb je een beroepskaart (https://www.overijse.be/producten/detail/110/beroepskaart-voor-vreemdelingen) nodig.
Kort verblijf
Een statuut kort verblijf geeft geen recht om te werken in België.
Onderstaande documenten kan je ook al eens doornemen:
- Een document opgesteld door departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Hierin vind je verschillende zaken terug die te maken hebben met omgevingsreglementering en het huisvesten van vluchtelingen.
- De powerpoint van de infosessie die het lokaal bestuur gegeven heeft op 28 maart over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Heb ik recht op financiële steun?
Tijdelijke bescherming (verblijfskaart A)
Met een statuut van tijdelijke bescherming heb je recht op maatschappelijke dienstverlening. Dat wil zeggen dat OCMW Overijse zal onderzoeken of je recht hebt op een equivalent leefloon (https://www.vlaanderen.be/leefloon) of andere vormen van steun. Maak hiervoor een afspraak bij de sociale dienst via socialedienst@overijse.be of op het nummer 02/687 51 56.
Kort verblijf
Met een statuut kort verblijf heb je geen recht op OCMW-steun. Dat kan enkel met een statuut van tijdelijke bescherming. In bepaalde situaties heb je wel recht op noodhulp of dringende medische hulp in afwachting van je registratie en tijdelijke bescherming.
Heb ik recht op materiële hulp (voeding, kledij, spullen, ...)?
Vanuit de gemeente Overijse doen wij regelmatig materiaaloproepen om de Oekraïense families verder te helpen in het zo aangenaam mogelijk maken tijdens hun verblijf. Voor kleding kan je terecht bij ViTES, mama’s depot Bertem, … Ijsedal (https://www.ijsedal.be/) heeft ook een inzamelpunt voor hulpgoederen. Daar kan je dus ook zeker eens een kijkje nemen.
Kan ik psychologische hulp krijgen?
Vrijwilligers en hulpverleners in opvanglocaties bieden een luisterend oor als je net bent aangekomen. Heb je meer nodig dan ondersteuning en wil je een psychologische begeleiding of therapie, dan kan je beroep doen op professionele psychologische hulp. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen hiervoor onder andere terecht bij
OCMW: als je in begeleiding bent bij OCMW Overijse kan je maatschappelijk werker je doorverwijzen naar de psychologische dienst van het OCMW.
WeMind: gratis telefonische hulplijn voor psychische steun aan Oekraïense vluchtelingen in het Oekraïens.
Solentra biedt ondersteuning voor alle professionele en vrijwillige hulpverleners die vluchtelingen opvangen.
Er zijn ook enkele centra die zich bezighouden met gratis psychologische bijstand na seksueel geweld:
- ZSG Brussel / CPVS Bruxelles: Hoogstraat 322, 1000 Brussel / 02 535 45 42 / zsg@stpierre-bru.be
- CPVS Liège: Urgences du site NDB, rue de Gaillarmont 600, 4032 Chênée / 04 367 93 11 / cpvs@chuliege.be
- CPVS Charleroi: Chaussée de Bruxelles 100 6042 Lodelinsart / 07 192 041 00 / cpvs@chu-charleroi.be
- ZSG Antwerpen: Zorghotel Drie Eiken, UZA-campus, Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem / 03 436 80 50 / zsg@uza.be
- ZSG Oost-Vlaanderen (Gent): UZ Gent, C. Heymanslaan 10, 9000 Gent, ingang 26C / 09 332 80 80 / zsg@uzgent.be
- ZSG West-Vlaanderen (Roeselare): AZ Delta, campus Rumbeke, Ingang Oost, Deltalaan 1, 8800 Roeselare / 051 23 80 80 / zsg@azdelta.be
Gratis bellen en sms'en van en naar Oekraïne
Alle Oekraïense vluchtelingen kunnen een prepaidkaart krijgen als ze beschikken over:
- een geldig internationaal Oekraïens paspoort
- een attest tijdelijke bescherming
Het gaat om gratis prepaidkaarten met 10 GB/maand, onbeperkt bellen en sms'en in de Europese Unie.
De verdeling gebeurt via de Proximus shops.
Kan ik mijn kind inschrijven in een school of kinderopvang?
Voor kinderen van 0 tot 2,5 jaar
Kinderen van 0 tot 2,5 jaar kunnen terecht bij de kinderopvang. Meld je kind aan bij Huis van het Kind op het nummer 02 686 02 35 of per mail via huisvanhetkinddruivenstreek@overijse.be
Zodra we een geschikte opvangplaats voor jouw kind hebben gevonden, nemen we contact met je op voor het verdere vervolg.
Voor kinderen van 2,5 jaar tot 12 jaar
Vanaf 2 mei tot eind juni start het taalbad ter voorbereiding op school aan de hand van een zinvolle dagbesteding. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunnen kleuters en lagere schoolkinderen (2,5 jaar schoolgaand en zindelijk tot 12jaar) langskomen om de eerste stappen in het Nederlands te zetten. Gemeentelijke vrijwilligers en begeleiders van de buitenschoolse opvang brengen de kinderen in de voormiddag op een speelse manier in contact met de Nederlandse taal. Inde namiddag wordt er een activiteit voorzien. Op deze manier kunnen de kinderen wennen aan het schoolritme en helemaal klaargestoomd worden om in september aan te sluiten op het reguliere onderwijs.
Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar rens.vanderkelen@overijse.be of bel naar het nummer 02/687. 51.56
Voor kinderen van van 12 tot en met 18 jaar
Kinderen van 12 tot en met 18 jaar kunnen terecht in het onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)van het middelbaar onderwijs. Momenteel zijn er nog enkele plaatsen vrij in GITO Overijse (Gemeentelijk Instituut voor Toekomstgericht Onderwijs).
Hiervoor kan je een afspraak maken per mail of telefonisch:
T: 02 687 84 19
Ook SMO (Sint-Martinuscollege Overijse) heeft nog enkeleplaatsen vrij. Hiervoor kan je een afspraak maken met deleerlingenadministratie – Inneke De Bois en Sabine Vangeneugden via:
leerlingadministratie@sintmartinusscholen.be
T: 02 687 82 46
Wie kan helpen bij de begeleiding van kinderen en jongeren?
Kinderen, jongeren en hun ouders kunnen voor begeleiding (psychologisch,sociaal, rond vrije tijd,...) terecht bij:
- een medewerker van het CLB, een brugfiguur op school of een begeleider binnen de vrijetijdscontext
- Huis van het Kind
Heb ik recht op het groeipakket? (extra financiële steun voor gezinnen en kinderen)
Met een attest tijdelijke bescherming heb je recht ophet Groeipakket.Je kan een aanvraag doen van zodra je een rijksregisternummer hebt.
Je kan het Groeipakket aanvragen bij één van de 5 Vlaamse uitbetalers.
Kort verblijf
Met een statuut kort verblijf heb je geen recht op het Groeipakket.
Ik ben met de wagen naar België gekomen. Mag ik met mijn Oekraïense wagen rijden in België?
Ja, dat kan. Je kan 6 maanden lang met een erkend Oekraïens rijbewijs blijven rijden. Zes maanden na je inschrijving in het bevolkingsregister moet je een Belgisch rijbewijs hebben. Je kan je Oekraïens rijbewijs omwisselen voor een Belgisch rijbewijs (duurtijd ongeveer 4 weken). Maak daarvoor een afspraak bij het loket.
Je moet je voertuig ook inschrijven in België. Wanneer je een Belgische nummerplaat aanvraagt, moet je ook een Belgische verzekering afsluiten.
Kan ik goedkoper met de bus rijden?
De Lijn biedt twee verschillende opties aan. Bekijk hier de kortingen & voordeeltarieven.
Ontvang je een leefloon?
Dan doet het OCMW de aanvraag voor jou bij onze dienst abonnementen. Na de aanvraag ontvang je een overschrijvingsformulier waarmee je je jaarabonnement kunt betalen. Vervolgens sturen we je abonnement op. Je betaalt 46 euro + 5 euro administratiekosten voor je kaart (als je er nog geen hebt).
Ontvang je geen leefloon?
Je hebt wel recht op een verhoogde tegemoetkoming. Je aanvraag doe je zelf via dit formulier. Je betaalt 56 euro voor je jaarabonnement + 5 euro administratiekosten voor je kaart (als je die nog niet hebt).
Is openbaar vervoer voor kinderen gratis?
Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen vervoerbewijs nodig.
Waar kan ik terecht met vragen over werk?
Om de integratie van de Oekraïners in België te ondersteunen organiseert de VDAB een collectief info- en inschrijvingsmoment.
Wat is de VDAB?
De VDAB gaat samen met jou op zoek naar werk en ondersteunt je in je loopbaancarriëre. Daarnaast zijn er heel wat opleidingen en bijscholingen die zij aanbieden.
Concrete info
Wat? Collectief info- en inschrijvingsmoment bij de VDAB
Wanneer? Vrijdag 24 juni vanaf 9 uur
Waar? VDAB, Diestsepoort 6/63 3000 Leuven
Wie? Oekraïense nieuwkomers die meer informatie wensen over de zoektocht naar een job/ die zich wensen in te schrijven voor de zoektocht naar een job. Lees meer over werken als nieuwkomer op de site.
Hoe inschrijven? Stuur volgende gegevens door naar hulpvooroekraine@overijse.be
- Naam en voornaam
- Contacttaal
- Indien je een tolk meebrengt: naam van je tolk
Documenten
- Opvang vluchtelingen Oekraïne_30032022.pdfDownloadenpdf 220,8 Kb
- 20220329_Presentatie_infoavond_gastgezinnen_en_kandidaat_gastgezinnen.pdfDownloadenpdf 376,7 Kb