Geluidsmeter

Wat?

Wie in Overijse iets organiseert met elektronisch versterkte muziek, kan gratis een geluidsmeter ontlenen. Zo kan je eenvoudig nagaan of je voldoet aan de (nieuwe) geluidsnormen die gelden bij evenementen.

Overijse weet wat feesten is. Het hele jaar door vinden er kermissen, fuiven, markten, concerten en sportwedstrijden plaats. Vaak is er daarbij 'elektronisch versterkte muziek' voorzien. Zo een optreden moet voldoen aan de geluidsnormen. De normen zijn sinds 1 januari 2013 veranderd. Het is dan ook noodzakelijk dat organisatoren tijdens het optreden voortdurend het geluid meten om de bezoekers van het evenement te beschermen tegen gehoorschade.

Nieuwe geluidsmeters

De nieuwe meetketens bevatten een geluidsmeter en een micro. Automatisch wordt elke meting er ook mee geregistreerd. De toestellen voldoen aan alle verschillende categorie├źn binnen de nieuwe geluidsnormen en geven een waarschuwing wanneer de norm overschreden wordt. De meters zijn bovendien eenvoudig te gebruiken. Met een minimale technische kennis kunnen ze worden in- en uitgeschakeld en ze kunnen vlot opgesteld worden in de buurt van de geluidsversterking of DJ-tafel.

Oordopjes

Naast de geluidsmeter stelt de gemeente ook gratis oordopjes ter beschikking bij muziekactiviteiten. Deze zijn eveneens verkrijgbaar bij de Omgevingsdienst of de Dienst Evenementen van de gemeente.

Procedure

De geluidsmeter kan via mail aangevraagd worden bij de Jeugddienst of de Omgevingsdienst.

Hoeveel kost het?

Gratis.

Documenten

  • Handleiding_geluidsmeter_Overijse.pdf
    pdf 1,9 Mb
    Downloaden