Gemeente Overijse neemt energiebesparende maatregelen tegen stijgende energieprijzen

Door de stijgende energieprijzen is de energiefactuur van onze gemeente ondertussen al verdrievoudigd. Daarom nemen we maatregelen om ons eigen energieverbruik te verminderen, door onder andere de temperaturen in onze gebouwen te verlagen en zowel inwoners als eigen personeel te ondersteunen met tips en advies.

Aanpassing temperaturen gebouwen

De temperaturen in onze gebouwen worden aangepast op basis van de aanbevelingen van de federale en Vlaamse overheid en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Publieke gebouwen voor dagelijks gebruik

Kantoorgebouwen

De maximale temperatuur in onze kantoorgebouwen (AC De Vuurmolen, de bibliotheek, CC Den Blank, kantoren in Den Blijk en de loodsen,...) wordt ingesteld op 19 graden.

Woonzorgcentrum

Voor woonzorgcentrum Mariëndal blijft de temperatuur ingesteld op 22 graden omdat hier senioren wonen.

Scholen

In de klaslokalen wordt de temperatuur ingesteld op 20 graden.

Gebouwen die gebruikt/gehuurd worden door externen

Wijkontmoetingscentra (WOC's)

In de WOC's werken we al jaren met 'overwerkschakelaars'. Met dit systeem werkt de verwarming gedurende 2 uur na een druk op de knop, waarna je opnieuw op de knop moet drukken om verder te verwarmen. De maximaal in te stellen temperatuur wordt in deze gebouwen verlaagd tot 20 graden in plaats van 19 graden, omdat de huurprijzen ondertussen zijn opgetrokken en omdat de zalen vaak afgehuurd worden door senioren. Wanneer de overwerkschakelaar uitvalt, wordt de ingestelde temperatuur verlaagd tot 12 graden.

Sportzalen

In de sportzalen wordt de temperatuur ingesteld op 16 graden (in gebruik) en 12 graden (niet in gebruik). 

Begijntjesbad

De temperatuur van het douchewater in het zwembad wordt verlaagd van 38 graden naar 30 graden. Gebruikers worden ook aangespoord om de douchetijd te beperken. De temperaturen van het zwembadwater worden niet aangepast, omdat we op dat vlak het goede voorbeeld van andere zwembaden en de aanbevelingen van de VVSG al volgden.

Leegstaande niet-geïsoleerde gebouwen

Onze leegstaande gebouwen die niet geïsoleerd zijn, zoals de Markthal, worden enkel vorstvrij gehouden.

Aanpassing lichtintensiteit atletiekpiste

Gebruikers van de atletiekpiste zullen nog maar 2 in plaats van 3 lichtstanden van de ledverlichting rond de atletiekpiste kunnen inschakelen. Hiermee beperken we de lichtintensiteit.

Tips en advies

Inwoners die financiële hulp nodig hebben bij hun energiefactuur, vinden op onze website (www.overijse.be/energie) terug voor welke steunmaatregelen ze bij onze Sociale dienst terechtkunnen. Ook tips en advies over energiezuinig wonen en (ver)bouwen zullen hierop worden toegevoegd. Onder ons eigen personeel zal er per dienst een energiecoach aangeduid worden die het energieverbruik van zijn/haar dienst zal opvolgen, door bijvoorbeeld collega’s aan te moedigen om inspanningen, zoals de lichten en verwarming uitdoen na vertrek, te leveren en om technische problemen zo snel mogelijk te melden.