Hulp voor Oekraïne: ontdek hier wat jij kan doen

We leven als gemeente mee met de inwoners van Oekraïne die in een oorlogssituatie zijn terechtgekomen. Er is ondertussen een gigantische golf van solidariteit ontstaan. Veel mensen willen gevluchte Oekraïners tijdelijk opvangen.

Wil je zelf ook helpen? Ontdek hieronder wat jij kunt doen.

Financiële steun

Via verschillende organisaties kan je Oekraïne ook financieel steunen:

Logistieke steun

IJsedal Maatwerkbedrijf zamelt droge voeding, EHBO-materiaal en persoonlijke hygiëneproducten in, en brengt die naar de Oekraïense ambassade die ze rechtstreeks naar de Oekraïense bevolking brengt. Je kan elke werkdag bij IJsedal terecht: maandag en dinsdag van 8.30 tot 18 uur, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16 uur, of op afspraak (tel. 02 686 09 20 of info@ijsedal.be).
Voorbeelden:

    • Droge voeding: conserven in blik, babyvoeding in poeder, koekjes, passata, suiker ... geen glazen verpakkingen.
    • Producten voor persoonlijke hygiëne: pampers, nieuwe tandenborstels, shampoo, maandverband, handdoeken, babydoekjes ...
    • EHBO-materiaal: EHBO-kits, verbanden, ontsmettingsmiddelen ...

Vrijwilliger

De Oekraïense vluchtelingen die in Overijse toekomen, kennen het hier uiteraard niet, zijn de taal niet machtig, .... We merken dat velen van jullie ook hier op één of andere manier graag willen ondersteunen. Laat ons weten hoe jij mee kan ondersteunen (als tolk, bij vervoer, als buddy, ...) en we contacteren je wanneer we je hulp goed kunnen gebruiken.

Registreer je als vrijwilliger

Meer informatie

De Federale overheid ontwikkelde een informatiewebsite waarop alle informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land gecentraliseerd wordt.

De overheid opent daarnaast ook een informatienummer: het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9 u tot 17 u.  

Vragen?

Neem contact op met onze Sociale dienst via 02 687 51 56.

Bekijk ook

https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine

Ook interessant