Je kan een adreswijziging melden via e-mail (info@overijse.be) of via het e-loket onderaan deze pagina. Indien nodig, kan je ook persoonlijk langskomen bij de dienst Burgerzaken.
Inhoud
Als u verhuist, moet u uw nieuwe adres binnen de 8 werkdagen aangeven bij de dienst Burgerzaken van uw nieuwe stad of gemeente. Maar ook als u binnen dezelfde gemeente verhuist, moet u dit aangeven.
Voorwaarden
U kunt de verhuis pas aangeven als u ook effectief verhuisd bent.
Procedure
U moet de adreswijziging melden aan de gemeente waar het nieuwe adres gelegen is:
- U kunt de adreswijziging online melden via het digitaal loket van uw (nieuwe) gemeente.
- U kunt langsgaan bij de dienst Burgerzaken van uw (nieuwe) gemeente.
Om de adreswijziging voor het hele gezin door te geven, volstaat het dat één van de meerderjarige leden van het gezin de aangifte doet.
Om de adreswijziging te kunnen doorgeven, hebt u een geldig identiteitsbewijs nodig met uw rijksregisternummer.
Als een niet-ontvoogde minderjarige de verblijfplaats van zijn ouders voor het eerst verlaat om zijn hoofdverblijf elders te vestigen, moet hij vergezeld zijn door iemand die het ouderlijke gezag uitoefent.
Controle van domicilie en aanpassing identiteitsdocumenten
Na de aangifte controleert een wijkagent of een bevoegde ambtenaar of u werkelijk op het aangegeven adres uw hoofdverblijfplaats hebt. Na deze controle wordt u ingeschreven op uw nieuwe adres en wordt u uitgenodigd om uw identiteitskaart op het gemeentehuis te laten aanpassen. Hiervoor hebt u uw elektronische identiteitskaart met pincode nodig.
Vanaf het moment dat uw identiteitskaart aangepast is, kunt u alle andere instanties van uw adresverandering op de hoogte brengen. Overheidsinstellingen worden automatisch op de hoogte gebracht van de adreswijziging.
Inschrijvingsbewijs van voertuigen
De adreswijziging moet niet langer aangebracht worden op het inschrijvingsbewijs van uw voertuig(en). Het kentekenbewijs zal enkel nog het adres vermelden dat geldig was op het moment van uitgifte.
Wat meebrengen
Uw elektronische identiteitskaart met pincode.
Domicilie voor minderjarigen
Vermeld bij de verhuis van minderjarigen zeker of er een rechterlijke beslissing, notariële akte of onderlinge overeenkomst tussen beide ouders is met betrekking tot het domicilieadres van de minderjarige(n), bv. gelijkmatig verdeelde huisvesting, verblijfsco-ouderschap, plaatsing bij één van de ouders, … . Bij de melding van de verhuis moeten bijkomende documenten worden meegebracht (indien van toepassing):
- het wederzijds akkoord van de ouders
- de gerechtelijke beslissing
- de notariële akte.
Extra info
- Verwittig je leveranciers
Op de website van de Vlaamse Overheid, vind je een lijst van instanties die automatisch verwittigd worden. Daarnaast vind je ook een lijst van instanties die je zelf op de hoogte dient te brengen van je adreswijziging.
Neem dus zeker een kijkje op: https://www.vlaanderen.be/een-verhuis-regelen
- Gelijkmatig verdeelde huisvesting
Voor een minderjarige die bij elk van de ouders verblijft volgens het principe van de gelijkmatig verdeelde huisvesting moeten bovendien volgende documenten worden meegebracht:
- het wederzijds akkoord van de ouders
- de gerechtelijke beslissing
- de notariële akte.
Meer info over een verhuis regelen vind je op www.vlaanderen.be/een-verhuis-regelen.