Signalisatievergunning en inname openbare ruimte

Inhoud

Van plan om een container, stelling, verhuislift... te plaatsen op je straat of voet-/fietspad? Vraag het op tijd aan! Bekijk de verschillende stappen in dit filmpje.

Je moet steeds toelating vragen wanneer je eenmalig of voor een korte periode de openbare ruimte wilt gebruiken voor het plaatsen van een container, stelling, verhuislift, … of een straat dient af te sluiten. Ook als er geen kost is, moet je ons dit melden zodat we de verkeersveiligheid kunnen bewaken. Deze toelating dien je online aan te vragen bij de dienst Publieke Ruimte. Er geldt steeds een meldingsplicht. 

Voorwaarden

In functie van wat wordt uitgevoerd en waar dit wordt uitgevoerd is een minimumtermijn bepaald in het reglement. Raadpleeg het reglement voor de specifieke termijnen.

Door de drukte rond de wekelijkse markt behouden we ons het recht voor om op donderdag in het centrum van Overijse geen ingebruikname toe te laten.

Procedure

Je dient je aanvraag in via het online aanvraagformulier bij de dienst Publieke Ruimte. Op basis van het advies van de betrokken dienst(en) krijg je al dan niet een vergunning.

Het online aanvraagformulier vind je hier: https://cloud.geo-it.be/webformulier_iod/Index.aspx?niscode=23062

Hoe kan je de online applicatie gebruiken?

De interactieve applicatie gidst je in zes stappen door je aanvraag. Eens de aanvraag volledig is, kan deze ingediend worden waarna deze gevalideerd wordt door de dienst Publieke Ruimte. Wanneer alles duidelijk en volledig is, zal de vergunning worden toegekend. Indien er iets niet duidelijk of onvolledig is, zal een medewerker van de dienst Publieke Ruimte contact met je opnemen.

Aanvraag indienen in opdracht van nutsmaatschappij

Dien je een aanvraag in voor een signalisatievergunning in opdracht van een nutsmaatschappij, gebruik dan deze link. Opgelet: deze URL werkt enkel met een GIPOD-ID.

Kostprijs

Het bedrag is afhankelijk van de duur en de grootte van de ingenomen oppervlakte.

Voor het afsluiten van de weg wordt een forfait aangerekend, samen met de ingenomen oppervlakte.

Voor ingebruikname van maximaal 1 dag en het afsluiten van de rijbaan voor maximaal 4 uur geldt een vrijstelling van retributie.

Uitzonderingen

Wanneer de ingebruikname dient voor socioculturele activiteiten, geldt het reglement rond het organiseren van een evenement. 

Regelgeving

Zie beslissingen Gemeenteraad 25 januari 2022.

Meer info

Hulp nodig of vragen? Contacteer de dienst Publieke Ruimte via 02 687 60 40.