KLAP, een belevingsonderzoek

Waarover en hoe?

In het voorjaar van 2023 voeren we een belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren onder de naam Klap. Vanaf de krokusvakantie tot en met de Paasvakantie trekken we met Klap naar Spocje, IBO, speelpleinen, speelterreinen, evenementen en alle scholen in Overijse om hen te bevragen. Afhankelijk van de plaats, de groep en het onderwerp verloopt dat door middel van een klasgesprek, een activiteit, een persoonlijk interview of een kort spelletje. Er wordt letterlijk verslag genomen en dit wordt anoniem verwerkt.

We zullen kinderen en jongeren van alle leeftijden tussen 0 en 18 jaar bevragen en in elke hoek van Overijse langsgaan. Het doel is niet om een statistisch representatief onderzoek te voeren maar een diepgaand, kwalitatief onderzoek waarin we de ervaring van de jeugd naar boven willen brengen. We vragen hen zelf hoe ze de uitdagingen om Overijse kindvriendelijker te maken zouden aanpakken. Zij zijn zelf expert van hun leefwereld. Zij zijn dus het best geplaatst om invulling te geven aan deze prioritaire uitdagingen voor de gemeente:

 1. Hoe kunnen we publieke plekken voor kinderen en jongeren creëren die nabij, bereikbaar, veilig, toegankelijk en proper zijn?
 2. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren over voldoende vertrouwenspersonen beschikken, binnen en buiten het gezin?

Wanneer?

Hieronder kan je raadplegen waar je ons wanneer kan vinden.

SCHOLEN

Uiteraard gingen we langs in alle scholen van Overijse. Dit gebeurde tussen 27 februari en 23 maart 2023. We sloten tijdens enkele lesuren aan en ook tijdens de speeltijd gingen we in gesprek met de leerlingen.

ANDERE MOMENTEN

 • 29 maa – Speelbos Jezus-Eik*
 • 10 apr – Speelplein
 • 11 apr – Speelplein
 • 12 apr – Speelplein
 • 22 apr -  Buitenspeeldag, Meiveld

*Onder voorbehoud van mooi weer.

Wil je nog op een andere manier bijdragen?

Ook dat kan! Doe mee aan onze filmpjesactie en win één van de koptelefoons. 

Documenten

 • overzichtfoto part. traject website(24).png
  png 865,7 Kb
  Downloaden