KLAP oktober 2022

Vrijdag 21 oktober staat de volgende KLAP gepland. We ontvangen je graag tussen 17u en 21u in AC De Vuurmolen. Net als vorige editie hebben we een programma met 'voor ieder wat wils', ideaal om te keuvelen, leren, adviseren en participeren.

Mogen we jou verwachten?

Inschrijven?

Ik schrijf mij in

Inschrijven is niet verplicht. Je bent hoe dan ook welkom!

Opgelet! Wanneer schrijf je best wel in?

 • Als je zeker wil zijn van je plaats in een bepaalde sessie met beperkte plaatsen. Want volzet = volzet.
 • Ook als je beroep wil doen op de kinderopvang, moet je inschrijven.

Programma

KLAP bestaat ook deze keer uit een open programma. Dat wil zeggen dat jij kiest wanneer je deelneemt: je hoeft dus niet meteen om 17u er te zijn en je vertrekt ook weer wanneer je wil. Daarnaast kies je ook waar je aan deelneemt: je moet niet alles volgen, maar je sprokkelt zelf je eigen programma samen.

Was je er de vorige keer bij? Dan zal je ook enkele nieuwigheden ontdekken.

Inspiratie - NIEUW!!

Elkaar prikkelen zorgt voor het opborrelen van nieuwe ideeën. En dat geeft dan weer energie. Binnen en buiten onze gemeente zijn er tal van prikkelende voorbeelden die ons aan het denken kunnen zetten. Daarom willen we graag inzetten op inspiratie voor en door burgers.

 • We laten tijdens enkele TED-talks (dit zijn zeer korte voorstellingen) enkele burgers aan het woord die al goede ervaringen hebben met het organiseren van een evenement. (De namen en focussen zullen hier later nog worden aangevuld.)
 • En we gaan ook eens buiten de grenzen van onze gemeente kijken en laten ons inspireren door een andere gemeente waarin ze actief aan de slag gaan met speelstraten.

Netwerken - NIEUW!!

Voorafgaand aan KLAP zetten we de vergaderlokalen van AC De Vuurmolen open voor burgers. Wil jij dus graag met jouw vereniging, dorps- of adviesraad, buurtcomité, ... vooraf vergaderen om dan daarna samen op KLAP aan te sluiten? Dan kan dat gewoon bij ons.

Hoe gaat dat in zijn werk?

 • De lokalen zijn beschikbaar tussen 15u en 17u.
 • We bieden in totaal 4 vergaderlokalen aan.
 • Elk van deze lokalen biedt plaats voor 10 tot 20 personen.
 • Wens je hiervan gebruik te maken? Dan moet je jouw plek reserveren via dit formulier.
 • Je krijgt hiervan per mail een bevestiging.
 • Volzet = volzet.

Vorming - NIEUW!!

Ook leren vormt een onderdeel van KLAP. Deze editie bieden we enkele vormingssessies aan.

 • VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN
 • FUIFCOACH: tijdens KLAP in april kwam de vraag naar boven om jongeren meer te laten groeien in bij het veilig organiseren van fuiven en evenementen. De opleiding Fuifcoach is hierop een antwoord. Wil je al eens proeven van de opleiding? Dan is dit je kans. Na deze sessie kan je beslissen of je graag in de echte opleiding, die op een later tijdstip zal plaatsvinden, wil instappen. Opgelet: deze sessie is enkel toegankelijk voor jongeren tussen 16 en 25 jaar.
 • HOE PROMOOT IK MIJN EVENEMENT?: Een mosselfestijn, fuif, sportevenement, ... in Overijse vinden er elke jaar massa's plaats. Zalig! Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw evenement in de kijker zet? We geven enkele tips en tricks mee en leren je daarnaast ook hoe je de kanalen van de gemeente kan inzetten én wat de meerwaarde is van de UIT-pas.
 • DIGITAAL EVENEMENTENLOKET: de gemeente start met een digitaal evenementenloket waarin je jouw evenement en de nodige administratie in één keer kan aanvragen (materiaal uit de uitleendienst, inname openbaar domein, ...). Tijdens deze korte toelichting doen we alles uit de doeken en beantwoorden vragen. Heb je feedback hierop? Die is zeker ook welkom!

Opgelet! Het aantal plaatsen voor deze vormingssessies (muv. Digitaal evenementenloket) zijn beperkt.

Advies

KLAP is ontstaan vanuit adviesvorming en dat zetten we nu ook zeker verder. Tijdens KLAP kan je op twee manieren advies geven.

Adviessessies (met een begeleider)

Je gaat met een groep burgers in gesprek met elkaar over een bepaalde adviesvraag. Samen formuleren jullie, met behulp van een gespreksbegeleider en aan de hand van een methodiek, een advies richting het bestuur. Een begeleide adviessessie duurt ongeveer 1 uur.

Welke sessies staan er gepland op KLAP oktober 2022?

 • UITLAAT 2023: Uitlaat staat voor een aanbod aan tieneractiviteiten in Overijse. Tijdens het najaar plannen we het aanbod voor het nieuwe jaar en we willen dus graag van jullie horen waar we op moeten focussen, wat we moeten aanbieden en hoe we dat best doen. (Deze sessie is enkel toegankelijk voor jongeren tussen 12 en 15 jaar oud.)
 • DRUIVENFEESTEN 2023: Het bestuur wil de Druivenfeesten meer participatief aanpakken. Tijdens KLAP laten we 1 van de 3 inspiratiemomenten doorgaan. Dat wil zeggen dat burgers inspiratie kunnen geven met betrekking tot het thema voor de Druivenfeesten van 2023 en de artiesten. De verantwoordelijke voor de Druivenfeesten kan met deze input verder aan de slag om een voorstel richting het bestuur te formuleren.
 • EVENEMENTENONDERSTEUNING: De gemeente heeft al een ondersteunend aanbod voor het organiseren van evenementen. Maar we gaan op zoek naar welke ondersteuning de  gemeente nog kan aanbieden opdat burgers nog beter zelf aan de slag kunnen om evenementen te organiseren.

Opgelet! Het aantal plaatsen voor deze adviessessies zijn beperkt.

Interactieve adviesstanden

Verspreid over de gangen in AC De Vuurmolen zullen verschillende standen opgesteld staan. Aan een deel van deze standen zal je op een interactieve manier kort advies kunnen meegeven. Je gaat dus niet echt in gesprek met andere burgers, maar geeft zelf aan de hand van een methodiek je eigen idee mee.

 • VRIJWILLIGERSDAG IGS: In het voorjaar 2023 organiseren we met de intergemeentelijke samenwerking Druivenstreek weer een vormingsdag voor vrijwilligers. Laat ons weten welk aanbod jou zou prikkelen om te komen.
 • KINDVRIENDELIJK OVERIJSE: De gemeente Overijse doorloopt een traject om erkend te worden als kindvriendelijke gemeente. Dat houdt in dat we op zoek gaan naar werkpunten waarbinnen we acties kunnen ondernemen. We delen graag met jullie de stand van zake en enkele opvallende inzichten. We horen graag jullie mening over deze inzichten.

CBS-klap

Wil je graag met één of meerdere schepenen in gesprek? Dan kan dat. Tijdens CBS-klap krijg je kort de mogelijkheid om even 'rond de tafel te zitten'. Waarover? Dat kies jij!

Opgelet! Het aantal plaatsen voor de CBS-klap zijn beperkt.

Informatie

Verspreid over de gangen in AC De Vuurmolen zullen verschillende standen opgesteld staan. Aan een deel van deze standen zal je op een visuele manier informatie kunnen vinden. Waarover dan wel?

 • De Applaustoelagen
 • De verschillende vrijetijdsinfrastructuren waar je als burger of vereniging gebruik van kan maken
 • De uitleendienst van de gemeente, Interrand en provincie Vlaams-Brabant
 • Werken aan de CC Den Blank en het infopunt Vrije Tijd

Er is nog meer

De boog moet niet altijd gespannen staan en de beste ideeën ontstaan vaak aan de toog. Daarom voorzien we weer wat lekkers om te eten en te drinken.

 • Een toog met een gratis aanbod aan lekkere drankjes, ideaal om te keuvelen!
 • Een foodtruck waarvoor elke deelnemer 1 gratis bonnetje krijgt

En ook kinderopvang is voorzien. Twee begeleiders van IBO zullen aanwezig zijn om kinderen tussen 3 en 12 jaar te animeren. Neem je kind(eren) dus gerust mee. De plaatsen in de kinderopvang zijn beperkt, dus reserveer zeker je plaatsje door in te schrijven!