Terlanenwandeling: route langs het Duitse krijgsgevangenenkamp van Overijse-Terlanen

Van het Duitse krijgsgevangenenkamp in Terlanen veld is vandaag niet veel meer te zien. Daarom herinneren 10 infoborden aan het leven in het kamp. Je vindt de wandeling onderaan deze pagina of als gratis brochure in het Bezoekerscentrum Dru!f en het Infopunt Vrije Tijd.

Toen de Duitsers de Tweede Wereldoorlog verloren kwam er in Terlanen veld een Brits kamp voor Duitse krijgsgevangenen. In dit transitkamp Prisoners of War (POW) met nummer 2228 zaten in totaal 195.000 Duitse krijgsgevangenen. Ze werden bewaakt door Schotse, Engelse en Belgische bewakers. Het kamp was voorzien op 40.000 krijgsgevangenen, maar op het hoogtepunt verbleven hier 60.000 Duitse krijgsgevangenen langs beide zijden van de Nijvelsebaan. 

Lees hieronder het interview met kampkenner Gilbert Debecker (Pittig Overijse 2021). Ook kan je zijn twee boeken lezen of uitlenen in de Bibliotheek van Overijse.

Piet Van San van de heemkundige kring De Beierij van IJse belicht in zijn boek De Tweede Wereldoorlog Overijse 1944-1945 de nieuwste feiten over het kamp. Ook dit boek kan je uitlenen in de Bibliotheek van Overijse.

Documenten

 • Terlanenwandeling_3luik_2020.pdf
  pdf 2,3 Mb
  Downloaden
 • Boek_Gilbert Debecker_krijgsgevangenkamp_deel1.pdf
  pdf 20,5 Mb
  Downloaden
 • Boek_Gilbert Debecker_krijgsgevangenkamp_deel2.pdf
  pdf 11,6 Mb
  Downloaden