Maai Mei Niet: doe niets voor de natuur

Gepubliceerd op vrijdag 29 apr 2022 om 14:08
Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kunt leveren aan onze natuur? Doe mee aan Maai Mei Niet en maai de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder. Ook als gemeente doen we mee aan deze actie van Knack.

Laat het gras maar groeien

Minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuin, dat is evenveel als onze oppervlakte bos. Jouw tuin kan ook een stukje natuur zijn, en dus een cruciale bijdrage leveren aan ons milieu. Door je gazon minder te maaien leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels: als je je gras maar om de vier weken maait, kan je bv. tot tien keer meer bijen aantrekken.

Ook wij doen mee

Ook als gemeente doen we opnieuw mee aan Maai Mei Niet. Verschillende grasperken en -pleinen maaien we al maar 1 tot 3 maal per jaar, en speciaal voor deze actie hebben we per gehucht nog een aantal extra graspleinen geselecteerd om deze maand niet te maaien.

Door anders te maaien, krijgen we meer bloemen en dus ook meer bestuivers in onze tuinen, zoals hommels, bijen en vlinders. Via deze weg hopen we op een bloemrijk resultaat waar ook onze bewoners van zullen kunnen meegenieten. Tegelijk zorgt minder maaien voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat onze groenpercelen beter wapent tegen de klimaatverandering. Of hoe je met een kleinschalige ingreep de natuur een handje helpt!

In 2021 was deze grootse campagne alvast een groot succes in Belgiƫ. Zo kregen dankzij de deelname van burgers, lokale overheden en bedrijven maar liefst 5 miljoen(!) bijen dagelijks eten. En dat zonder iets te doen!

Meer info?

Maai Mei Niet is een initiatief van Knack. Kijk voor tips en meer info over de actie op de website van Knack.