Na de bevalling

Vroedvrouw

Een baby in huis is een hele verandering en vaak is het even aanpassen. Er komt veel op je af en natuurlijk wil je ook volop kunnen genieten van je baby. Ook na je bevalling zijn er mensen die je kunnen helpen met de verzorging en het huishouden.

Een vroedvrouw volgt jou en je baby medisch op tot 8 weken na de bevalling. 

Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen 

Kind en gezin

Je kan ook steeds terecht bij je huisarts, pediater en gynaecoloog.

Een kraamverzorgende kan taken in het huishouden overnemen of voor de baby zorgen wanneer je slaapt of jezelf verzorgt. Ook in het consultatiebureau van Kind en Gezin kan je achteraf terecht voor medische consultaties, de eerste vaccinaties…Wil je graag hulp na de bevalling? Vraag dit dan zeker aan rond de 6 maand van je zwangerschap. Verschillende mutualiteiten betalen een deel van de kosten hiervoor terug. Ook een hospitalisatieverzekering voorziet vaak een tussenkomst. Informeer daar dus ook tijdig naar.

Voor kraamzorg kan je onder meer terecht bij volgende organisaties: Familiehulp, i-mens, Ferm en mogelijks ook bij de thuiszorgdienst van het OCMW.

Kind en Gezin

Naar het einde van je zwangerschap toe neemt het lokaal team van Kind en Gezin uit jouw buurt contact op om kennis te maken. Zo kunnen we je na de geboorte beter ondersteunen. Tijdens dit startgesprek leer je ons, onze dienst en onze dienstverlening kennen. We bespreken wat je van het team en onze organisatie kan verwachten en luisteren naar welke ondersteuning jij wil van Kind en Gezin. Heb je vragen over je ongeboren baby, over het ouderschap... bespreek dit gerust.

We maken een afspraak en maken een dossier aan voor jou (of je kind). Je krijgt dan ook het Kindboekje  Zin om al even kennis te maken? Je kan ons je gegevens zelf bezorgen op mijn.kindengezin.be, via de Kind en Gezin-Lijn (078/150100) of je wordt automatisch aangemeld als je het Groeipakket aanvraagt.

Voor de gemeenten Overijse en Hoeilaart vind je het consultatiebureau in Overijse op de Brusselsesteenweg 145

zonien@kindengezin.be
Kind en Gezin-lijn: 078 150 100 (elke werkdag van 8 tot 20 uur)
www.kindengezin.be
Facebook: Kind en Gezin Zoniën

Deze dienstverlening is gratis. Dit totaalpakket van medische psychosociale opvolging binnen een preventief kader wordt verzorgd door vroedvrouwen, sociaal verpleegkundigen, artsen, psychopedagogen, gezinsondersteuners, sociaal werkers, administratieven en vrijwilligers.