Dit polyvalente gebouw zal ruimte bieden aan de nabijgelegen scholen en tal van verenigingen. Ook het Stationsplein wordt meegenomen in dit project en wordt net zoals de speelplaatsen vergroend en onthard.
Verschillende doelen, een brede aanpak
Een project van deze omvang vraagt om een grondige voorbereiding. Na de officiële aanstelling van het architectenteam vorig jaar werd het dossier verder verfijnd en afgestemd. Dit gebeurde in nauw overleg met het gemeentebestuur, de scholen, de buurt en andere belanghebbenden. Hierbij werden diverse aspecten onder de loep genomen om een eindresultaat te bekomen dat zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van de verschillende gebruikers.
Veel functies, veel gebruikers
Het nieuwe gebouw combineert verschillende functies binnen een compact ontwerp. De scholen op de site – GITO en GBO – krijgen moderne sportfaciliteiten, nieuwe klaslokalen, ateliers, eetruimtes en sanitaire voorzieningen. De speelplaatsen worden heringericht met extra groen en afgestemd op de leeftijden van de leerlingen. De nieuwe sportruimtes zullen ook beschikbaar zijn voor naschoolse activiteiten van verenigingen. Daarnaast biedt de polyvalente ruimte plaats aan kleine en grote evenementen zoals fuiven, quizzen, infoavonden, ...
Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat het gebouw en de omliggende ruimte optimaal benut worden. Ook op duurzaamheid wordt sterk ingezet, met aandacht voor materialen, energie-efficiëntie en geavanceerde technische voorzieningen. Akoestiek speelt een belangrijke rol in het ontwerp, zodat de diverse functies harmonieus naast elkaar kunnen plaatsvinden zonder hinder, zowel in het gebouw als erbuiten.
Groen en blauw
Het project omvat ook de herinrichting van het Stationsplein, waarbij vergroening en ontharding centraal staan. Het aantal parkeerplaatsen wordt behouden maar er komen extra bomen en planten bij, en ook de wateropvang wordt geoptimaliseerd. Ook hier wordt rekening gehouden met de vele evenementen en markten die er doorgaan.
Voor en na
De volledige visie en een terugblik op het traject tot nu toe zijn te raadplegen op www.overijse.be/markthalsite. Momenteel leggen de architecten de laatste hand aan de visualisaties van de plannen. Deze beelden worden binnenkort onthuld, samen met meer details over het bouwproject.
Kostprijs
De kostprijs voor dit omvangrijk project - vrijetijdslocatie, schoolinfrastructuur, heraanleg plein - wordt momenteel geraamd op €17 miljoen (excl. BTW en erelonen).
Wat volgt?
De volgende stap is het indienen van de omgevingsvergunning in het voorjaar. Ondertussen starten de architecten en gemeentediensten met verschillende vooronderzoeken, onder andere rond bodemgesteldheid, waterbuffering en nutsvoorzieningen. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het aanbestedingsdossier en de technische specificaties, zodat in een latere fase aannemers kunnen worden aangesteld.
Daarnaast wordt een plan uitgewerkt voor de tijdelijke huisvesting van de huidige gebruikers – scholen, verenigingen en de markt – om een vlotte overgang te garanderen. De afbraak van het huidige gebouw staat gepland voor begin 2026, met een oplevering van de nieuwe site in de loop van 2028.
Meer informatie over de planning en voortgang is te vinden op www.overijse.be/markthalsite.