Open Monumentendag voor scholen

Geniet van het betoverende Terlanen

Maandag 12 september t.e.m. vrijdag 16 september

Terlanen, het kleinste gehucht van Overijse is rijk aan water, maar ook trage wegen, monumenten en biodiversiteit. Het thema van Open Monumentendag is duurzaamheid. Ontdek tijdens Open Monumentendag voor scholen hoe water en duurzaamheid een belangrijke rol spelen in dit gehucht van Overijse. Je krijgt een unieke blik in het ecologische waterzuiveringsstation en de bakoven van de watermolen.

Klassen vanaf het derde leerjaar zijn welkom van maandag 12 september tot en met vrijdag 16 september.

Wat is er te beleven tijdens Open Monumentendag?

De begeleide wandeling van 2 kilometer (duur: 2 uren) vindt plaats tussen het ecologische waterzuiveringsstation La Petite Bilande en de watermolen van Terlanen. In het waterzuiveringsstation gedijt eendenkroos, die een belangrijke rol speelt in de zuivering van het water. We meten de gezondheid van het water aan de hand van kleine waterdiertjes.

In de bakoven van de watermolen ontdekken we hoe water één van de ingrediënten is bij het bakken van brood. Wat heb je nodig om brood te maken? Hoe wordt een authentieke houtoven gebruikt? Aan de watermolen vind je ook bevers en een vistrap.

Kom jij op een duurzame manier naar Open Monumentendag?

Ook dit jaar is Open Monumentendag gratis én we doen er nog een schepje bovenop. Kom je met de klas te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of carpool naar Open Monumentendag? Dan belonen we elke klas met een gemeentelijke geschenkbon ter waarde van 25 euro!

Wat kan je zoal doen met een gemeentelijke geschenkbon? Aperitieven met de klas met vruchtensappen en chips uit de Oxfam Wereldwinkel, smullen van een fruitmand van Fresh 2 go of de klas decoreren met plantjes of een insectenhotel uit een van onze tuincentra. Meer informatie en deelnemende handelaars vind je op onze website.

Wens je te komen met openbaar vervoer? Neem dan de lijn 341 Waver-Etterbeek. Let op: want ook deze uren zijn beperkt. Je kan gratis rijden via Dynamo op weg (bestemming Dru!f).

Er zijn twee haltes, hier kan je starten of eindigen met de wandeling (afhankelijk van de planning):

  • Overijse Schaesbroeckstraat (Hoeve Bilande op 3 minuten stappen)
  • Overijse Michielsplein (Watermolen op 3 minuten stappen)

Kom je met de gemeentebus? Dan geven we geen geschenkbon. Hou er ook rekening mee dat er een beperkte beschikbaarheid is van deze bussen.

We vragen om naast de leerkracht minstens één begeleider te voorzien per klas.

Schrijf je in!

Je kan deelnemen aan Open Monumentendag door het inschrijvingsformulier in te vullen. Geef je de dag van voorkeur op én de manier waarop je naar Open Monumentendag komt.

Schrijf je in

Lesmateriaal

Al gehoord van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Je kan er zeker een aantal afvinken tijdens Open Monumentendag!