Open Monumentendag

Bezoek Woning Alsteens van Renaat Braem - een architecturale gezinswoning in Maleizen

Zondag 10 september 2023

Tijdens Open Monumentendag konden 75 deelnemers uitzonderlijk een bezoek brengen aan deze modernistische villa getekend door architect Renaat Braem in Maleizen. 

"Nog in de jaren zestig kreeg ik een gedroomde opgave, voor een gedroomde klant, Gal, strijdnaam van de tekenaar Gerard Alsteens, iemand die ik begreep en die mij begreep, een fantasierijk en politiek helderziend kunstenaar. Het terrein, in een beboste, enigszins afgelegen villawijk in Overijse, was ook al ideaal. De helling inspireerde mij toe een klinkende compositie (...). Het geheel opende zich als een schelp naar het licht toe, rond het centrum dat gevormd werd door de schoorsteen, met open haard. De vormen waren organisch geplooid, met vele intrigerende doorkijken binnenin, en naar buiten, naar het bos."
(Uit Renaat Braem, Het schoonste land ter wereld, Leuven, 1987, p.150-151)

Woning Alsteens
De woning Alsteens uit 1966-1969 is een sleutelwerk in de ontplooiing van een natuurlijke vormentaal binnen het naoorlogse oeuvre van architect Renaat Braem. Deze modernist 'pur sang' en medewerker van Le Corbusier, laat zich vanaf de jaren 1960 door de organische vormen van de natuur inspireren tot een dynamische architectuur die opgaat in het landschap. In de woning Alsteens rijzen wanden in een krachtige golfbeweging uit de grond op. Een monolitische schoorsteen herleidt de kern van de woning tot zijn meest primitieve essentie: het haardvuur. De ruimte eromheen wordt als een beschermende, half doorzichtige schelp omsloten. De woning ligt ge├»soleerd te midden van een bebost perceel met een vrij sterke helling. 

Gids Jo Braeken
Gids Jo Braeken studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en was van 1980 tot 2022 erfgoedonderzoeker verbonden aan het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. In 1999 werd hij projectverantwoordelijke voor de restauratie van het Renaat Braem Huis in Deurne. Van 2003 tot 2013 stond hij als conservator-bewoner in voor het beheer van het huismuseum. Naar aanleiding van Braems honderste geboortejaar, publiceerde Jo een wetenschappelijke oeuvrecatalogus van de architect.  

Ook interessant