Ouders onder hoogspanning. Leer stress in je gezin begrijpen en aanpakken

Lezing door Marie-Anne Vanderhasselt

  • dinsdag 12 november 2024 van 19:30 tot 21:30

In een gezin met jonge kinderen heerst vaak een gezellige drukte. Het is een aaneenschakeling van grote en kleine mijlpalen die we voor geen geld zouden willen missen. En toch… het jonge gezinsleven is behalve een unieke ervaring ook een bron van stress. Want kinderen gedragen zich nu eenmaal onvoorspelbaar en als ouder heb je vaak weinig controle over situaties. Die situaties zijn elk op zich niet onoverkomelijk, maar kunnen opgeteld wel leiden tot een chronisch stressgevoel.

We zijn ons er meestal niet van bewust dat we lange tijd in het rood gaan, omdat we niet letten op de signalen die ons lichaam ons nochtans heel duidelijk aangeeft. Als we die signalen herkennen en gas terugnemen kunnen we veerkrachtiger omgaan met de specifieke uitdagingen die in deze levensfase op ons afkomen. Stress is immers niet alleen negatief, het houdt ons wakker en alert, het geeft ons het gevoel dat we leven. Het komt erop aan onze draaglast en onze draagkracht in evenwicht te houden.

In deze lezing legt professor en stressexpert Marie-Anne Vanderhasselt uit hoe stress sluipend ons gezinsleven binnendringt, wat er in ons brein gebeurt wanneer het onder spanning staat en waarom het zo belangrijk is om als ouder niet alleen te zorgen voor je kinderen en de mensen rondom jou, maar ook, of zelfs in de eerste plaats, voor jezelf. Ze reikt concrete technieken aan hoe je je bewust wordt van je stressniveau en wat je kan doen om op tijd in te grijpen.

 

Deelname is gratis, inschrijven kan via de link hieronder.

Locatie

GC Felix Sohie
Gemeenteplein 39 , 1560 Hoeilaart

Prijs

  • gratis