Overzicht renovatiepremies en -leningen

Je kan premies aanvragen voor bouw- en renovatiewerken aan zowat elk deel van je woning. Wegwijs geraken in alle premies voor bouw- en renovatiewerken? Advies nodig? Het Woonenergieloket helpt je verder met al je vragen, geeft advies op maat en geeft je ondersteuning bij je aanvraag.

Mijn VerbouwPremie

Heb je plannen om je muren, vloer of dak te renoveren en te isoleren? Zijn je ramen aan vervanging toe? Plaats je nieuwe leidingen voor elektriciteit of sanitair? Of investeer je in een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler? Dan kan je hiervoor Mijn VerbouwPremie aanvragen. Gebruik de simulator om te weten op welke premies je recht hebt.

Mijn VerbouwLening

Een groot deel van het Vlaamse woningpark is sterk verouderd. Veel eigenaars hebben dringend nood aan meer financiĆ«le ondersteuning om deze woningen en appartementen te renoveren.  Je kan sinds 1 september 2022 de Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro aanvragen bij Energiehuis 3WPlus. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Je kan het aanvraagformulier hier downloaden om het nadien op te sturen via e-mail (energie@3Wplus.be) of via de post (Energiehuis 3Wplus, Z.5 Mollem 250, 1730 Asse). De ingediende dossiers zullen behandeld worden volgens aanvraagdatum.

Energiehuis 3Wplus maakte ook een gratis calculatietool die berekent of jouw renovatielening financieel haalbaar is. Je kan deze tool hier raadplegen.

Aanpassingspremies

Wil je je woning aanpassen aan je leeftijd of aan die van een inwonende senior, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een aanpassingspremies van Wonen Vlaanderen en van de provincie Vlaams-Brabant aanvragen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je geen andere woning in eigendom mag hebben en dat je inkomen onder de grens ligt. Beide premies mogen gecumuleerd worden. De provinciale premies is ook voor mensen met een erkende handicap.

Verzekering gewaarborgd wonen

Ben je een hypothecaire lening aangegaan voor het kopen, bouwen en/of verbouwen van uw woning, dan helpt deze gratis verzekering bij de aflossing van uw lening mocht je bijvoorbeeld onvrijwillig en volledig werkloos worden.

Vlaams Woningfonds

Ook het Vlaams Woningfonds geeft leningen: hypothecaire leningen voor de aankoop en/of renovatie van een woning en een bijkomende energetische renovatielening.