Jaarlijkse paddentrek

Paddentrek

Van midden februari tot en met april ontwaken de padden uit hun jaarlijkse winterslaap. Wanneer de padden ontwaken, steken ze de weg over om naar hun poel te gaan. De weg oversteken doen ze vanaf het moment dat de weersomstandigheden gunstig zijn. Zachte, regenachtige avonden met een temperatuur van 4°C of liefst 7°C zijn voor de padden ideale omstandigheden om de weg over te steken.

Verkeersmaatregelen

Spijtig genoeg overleven vele padden hun jaarlijkse oversteek niet. Ook in Overijse worden er veel padden platgereden. Daarom gelden tijdens de paddentrek volgende verkeersmaatregelen: 

  • In de Abstraat, Hagaard, Kouterstraat, Lanestraat, Markieslaan en de Sparrenlaan bedraagt de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. 
  • Hou rekening met vrijwilligers: zij houden de padden met schermen en emmers weg van de autobaan om ze veilig over te zetten. Rij daarom ook voorzichtig in andere straten, zoals de Dreef, de Bergstraat en de Frans Verbeekstraat. 

Help mee

Wil je de padden graag mee veilig helpen oversteken? De Omgevingsdienst brengt je in contact met de vrijwilligers in de buurt.