Plan Samenleven

Plan Samenleven

Overijse tekende in op Plan Samenleven van de Vlaamse Overheid. Hun doel is om samen met de lokale besturen efficiënt en effectief diversiteit te bevorderen en om inwoners zo goed mogelijk in te burgeren.

Overijse tekende samen met Tervuren in op verschillende acties:

  • Kwetsbare gezinnen in contact brengen met sport
  • Kwetsbare gezinnen in contact brengen met jeugdwerk
  • Kwetsbare gezinnen in contact brengen met cultuur
  • oefenkansen Nederlands organiseren
  • begeleiding kansengroepen naar arbeidsmarkt
  • jongeren in contact brengen met bedrijfsleven
  • de brug leggen naar onderwijs

Wil je meer te weten komen over Plan Samenleven? Neem dan een kijkje op hun site: Plan Samenleven | Vlaanderen.be

Schoolbuddy’s

In samenwerking met Agentschap Integratie en Inburgering heeft Overijse het project schoolbuddy’s gevormd.

Schoolbuddy’s bevorderen de sociale interacties en gevoelens van verbondenheid tussen ouders. Ze coachen ouders om Nederlands te gebruiken als spreektaal en informeren ook over het vrijetijdsaanbod van de gemeente.

Iedereen kan meedoen. Wil jij als vrijwilliger de band tussen ouders op school versterken? En wil je bijdragen aan de verbinding tussen ouders en de school? Ben je een ouder of grootouder met een kind op de gemeentelijke basisschool? Ben je een betrokken buurtbewoner? Heb je voeling met (kans)armoede, taalbarrières of was je zelf ooit een nieuwkomer in je buurt? Dan ben jij de geknipte schoolbuddy. Samen met de Gemeentelijke Basisschool Overijse (GBO) en een ervaren partnerorganisatie werk je mee aan verbinding tussen de ouders, de buurt en de school.

Wat doe je?

Samen met andere schoolbuddies creëer je een gezellige sfeer. Je luistert naar wat er leeft bij de ouders, vergroot hun sociale netwerk, moedigt hen aan om deel te nemen aan schoolactiviteiten en zet in op hun krachten en talenten. Je geeft extra aandacht aan ouders die moeite hebben om deel te nemen aan het school- en buurtleven. Je oefent Nederlands met de ouders, organiseert ontmoetingsmomenten en geeft informatie over het vrijetijdsaanbod voor kinderen.

Schoolbuddy worden?

Wil je zelf ook graag Schoolbuddy worden? Stel je kandidaat via het formulier op de website. De zorgcoördinator van de school neemt contact met je op voor een intakegesprek.

www.overijse.be/schoolbuddies

Ook interessant