Plant van hier

Even geleerd doen: planten van hier of autochtone planten zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Kortom, planten van hier zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus zeer goed aangepast zijn aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken. Je zou denken dat al ons groen bestaat uit zulke planten, maar…

Door onderzoek weten we dat maar 5 % van ons groen nog écht autochtoon is. Dit komt door de goedkope import van plantmateriaal uit landen zoals Italië en Polen. Om onze planten van hier alle kansen te geven om hun natuurlijk leefgebied opnieuw te veroveren, is het label 'Plant van Hier' in het leven geroepen door de Limburgse regionale landschappen.

Ondertussen geldt het label voor alle herkomstgebieden in Vlaanderen en zal dankzij dit label steeds meer autochtoon plantsoen beschikbaar zijn.

Het plantmateriaal wordt vanaf de oogst tot en met de handel nauwgezet gecontroleerd. Oogstteams, kwekers en handelaars registreren hun handelingen en regelmatig krijgen de bedrijven een doorlichting. Zo kan je de kwaliteit, van het label 'Plant van Hier', waarborgen.

Je kan altijd zelf een kijkje gaan nemen op de website www.plantvanhier.be en nagaan waar het dichtst bij zijnde verkooppunt zich bevindt. Je kan ook talrijke nuttige tips lezen of bekijken welke plant het beste in jouw tuin past aan de hand van een online plantengids.