Praatcafé dementie

Een praatcafé dementie is een bijeenkomst voor familieleden van personen met dementie en andere geïnteresseerden, waaronder mantelzorgers. Personen met dementie zijn uiteraard ook welkom. Er heerst een gemoedelijke sfeer zoals we die van een gewoon café kennen. Muziek en een glas horen er dus bij. Hier kunnen deze familieleden en geïnteresseerden ervaringen onder elkaar uitwisselen, maar ook informatie krijgen van een gastdeskundige die over een bepaald aspect van dementie spreekt. Het praatcafé is vrij en gratis toegankelijk voor alle familieleden en geïnteresseerden.

Het praatcafé dementie is een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Memo in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, het ministerie van de Vlaamse gemeenschap, De Vlaamse Alzheimerliga en een vijftigtal organisaties en diensten die in de provincie Vlaams-Brabant actief zijn rond dementie.

Binnen een praatcafé dementie proberen we volgende doelstellingen na te streven:

  • Taboe doorbreken rond dementie.
  • Op een laagdrempelige manier de aanwezigen informeren over bepaalde aspecten van dementie.
  • Lotgenoten bijeenbrengen voor o.a. het delen van ervaringen, tips, emoties, erkenning,….
  • Betrokkenen met elkaar in contact brengen.
  • Informatie- en ondersteuningsmogelijkheden in kaart brengen.
  • Interactiemogelijkheden bieden tussen gastsprekers en publiek.

Praatcafés Overijse gaan door in het WZC Mariëndal, cafetaria ‘t Overzicht. Aangezien we samenwerken met Mozaïek Druivenstreek kan je ook de andere praatcafés bijwonen in Hoeilaart en Tervuren.

Vergeet dementie, onthou mens!
Bestel de brochure 'Dementie, u staat er niet alleen voor':
via de referentiepersoon dementie of via Provincie Vlaams Brabant