Premies voor zonnepanelen

Wie vanaf 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen laat plaatsen, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Die premie komt er omdat na 31 december 2020 nieuwe eigenaars van zonnepanelen geen aanspraak meer kunnen maken op de terugdraaiende teller.

De Vlaamse overheid heeft echter beslist om deze premie op 1 januari 2024 stop te zetten.
Enkel zonnepanelen met keuringsdatum tot en met 31 december 2023 komen nog in aanmerking voor een premie. De aanmelding van je zonnepanelen, de plaatsing van je digitale meter en het aanvragen van je premie mag wél nog na deze datum gebeuren.

Aan de premie zijn wel enkele voorwaarden verbonden. De premie is er ook enkel voor kleine installaties met een omvormervermogen van maximaal 10 kVA. Daarnaast moeten de zonnepanelen geplaatst worden op het dak van een gebouw door een gecertificeerde installateur. De premie is niet van toepassing voor recente woningen (woningen aangesloten op het distributienet na 31 december 2013).

De premie voor 2023 bedraagt maximum 750 euro (900 euro voor beschermde afnemers). Sowieso is het premiebedrag begrensd tot 40 procent van de investeringskosten. Het vermogen van de zonnepanelen speelt ook een rol in de berekening van het premiebedrag.

Zoek je installateur

Zoek je een betrouwbare en lokale installateur van zonnepanelen, schrijf je dan zeker in voor het provinciaal groepsaanbod.

Meer info

Lees hier alle informatie over de voorwaarden en de berekening van het premiebedrag.