Psychotherapeutisch Centrum (PTC)

Algemene werking

Het Psychotherapeutisch Centrum (PTC) Overijse is een dienstverlening van het Lokaal Bestuur Overijse, gericht op inwoners uit Overijse, Hoeilaart, Huldenberg of Tervuren. Het PTC bestaat uit een team van 7 gespecialiseerde hulpverleners (psychotherapeuten en klinisch psychologen voor kinderen/volwassenen).

De consultaties gaan door in het ‘Brouwershof’ J.B. Dekeyserstraat 45, 3090 Overijse. Het PTC bevindt zich op de vijfde verdieping van 'Het Brouwershof'. Cliënten kunnen zich aanmelden -na afspraak- door aan te bellen (links in de inkomhal). Vervolgens kan je de trap of de lift nemen en plaatsnemen in de wachtzaal.

Het PTC beschikt over drie consultatieruimtes, waaronder één therapeutische spelkamer voor kinderen.

Team

De volgende hulpverleners zijn werkzaam in het PTC:

 •         Harry Alaerts
 •         Ines Crama
 •         Jacoba Cuppens
 •         Erika Declerck       
 •         Ramona Simut Vanderborght

Aanbod

 •         Individuele therapie voor kinderen, jongeren, volwassenen
 •         Gezinstherapie
 •         Koppeltherapie

Wie kan er terecht bij het PTC?

 •         Kinderen, jongeren, volwassenen, koppels en gezinnen
 •         Inwoners van Overijse op basis van inkomen, niet-inwoners van Overijse met/zonder tussenkomst van het OCMW (Hoeilaart,          Tervuren en Huldenberg)

Hoe kan ik een afspraak maken?

 • Je kan zelf telefonisch contact opnemen via het nummer: 02 306 60 96. Je oproep komt automatisch terecht op het antwoordapparaat. Laat je naam en telefoonnummer achter en één van de medewerkers neemt dan opnieuw contact met je op. Er worden telefonisch enkele vragen gesteld om je hulpvraag te kunnen voorleggen op de teamvergadering
 • Je kan mailen naar ptc@overijse.be
 • Je kan een aanvraag voor een eerste afspraak indienen via het aanvraagformulier op de website: Aanvraagformulier eerste afspraak psychotherapeutische begeleiding

Werkwijze

Aanmelden kan via telefonisch contact, het aanvraagformulier op de website of via mail. Na de aanmelding word je gecontacteerd door de onthaalmedewerker. Er wordt informatie verzameld over je hulpvraag, die nadien wordt voorgelegd op de tweewekelijke teamvergadering van het PTC.

Op basis van je hulpvraag en de beschikbaarheid van de hulpverleners word je toegewezen aan een hulpverlener binnen het team.

De beschikbare hulpverlener neemt contact met je op en plant een eerste afspraak in. Bij een eerste afspraak wordt je hulpvraag in kaart gebracht. Een afspraak duurt gemiddeld tussen 45 minuten en één uur. De frequentie van de afspraken wordt in samenspraak met de hulpverlener bepaald.

De inhoud van de therapie hangt af van de problematiek, de leeftijd en het kader waarbinnen de hulpverlener werkt. Voor kinderen is er een spelkamer ter beschikking.

Kan je niet komen en wens je de afspraak te annuleren? Neem zo snel mogelijk contact op met je eigen hulpverlener. De consultatie zal worden aangerekend als je niet tijdig annuleert (minstens 24u op voorhand).

Tarieven

Het psychotherapeutisch centrum richt zich op personen met een maximum netto gezinsinkomen van 3500 euro per maand, te verhogen met 170 euro per kind ten laste.

De tarieven (voor inwoners uit Overijse) worden bepaald op basis van onderstaande tabel:

Netto gezinsinkomenTarief
< 1250 euro5 euro
1251 – 1300 euro10 euro
1301 – 1500 euro14 euro
1501 – 1700 euro20 euro
1701 – 2050 euro26 euro
2051 – 2600 euro31 euro
2601 – 3500 euro40 euro

Niet- inwoners van Overijse (Hoeilaart, Tervuren en Huldenberg) betalen 40 euro per consultatie of 58 euro mits tussenkomst van het OCMW van de eigen gemeente.