Registratie van een sterrenkindje in het sterrenregister

Het uitkijken en verlangen naar een kindje is vaak intens. Soms moeten deze gevoelens abrupt plaatsmaken voor verlies en verdriet. Omdat ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap wettelijk gezien geen aangifte kunnen doen, wil het lokaal bestuur Overijse ook deze ouders ondersteunen in hun verdriet. 

Vanaf 1 mei 2024 kunnen ouders daarom hun sterrenkindje symbolisch laten registreren in het sterrenregister, ongeacht de zwangerschapsduur. Bij de registratie krijg je ook een geboorteboom dat je als aandenken in je tuin of bij grootouders, familie, vrienden, ... kan planten. Meer info hierover vind je in de brochure onderaan deze pagina. 

Deze symbolische registratie heeft geen juridische gevolgen. Het is ook een persoonlijke keuze en is niet verplicht.

Voorwaarden

 • Je woont in Overijse
 • Je sterrenkindje hoeft niet in Overijse geboren te zijn
 • Het sterrenregister is er voor alle kindjes die stilgeboren zijn, ongeacht de duur van de zwangerschap
 • Het sterrenregister staat ook open voor kindjes die al geruime tijd geleden stilgeboren zijn, en waarvan nooit eerder enige vorm van registratie kon gemaakt worden.

Duurde je zwangerschap 180 dagen (26 weken) of langer, dan moet je je stilgeboren kindje ook aangeven bij de gemeente waar het werd geboren. Er zal dan een akte van overlijden opgemaakt worden. Je kindje wordt dan wettelijk geregistreerd, met voornaam en familienaam.

 
Bij een zwangerschap tussen 140 en 179 dagen kan een kindje op verzoek van de ouders ook wettelijk worden aangegeven. Het kindje krijgt dan enkel een voornaam.  

Procedure

 • Je kan de registratie van een sterrenkindje online aanvragen via het e-loket of een afspraak maken aan het loket van de burgerlijke stand.
 • Als bewijs van de registratie krijg je een certificaat met de naam van jouw sterrenkindje .
 • Je kan een sterretje aanvragen om te plaatsen in de sterretjestuin op de centrale begraafplaats Hagaard en een geboorteboom die je als aandenken kan planten in je eigen tuin.
 • Je kan er voor kiezen om gecontacteerd te worden bij toekomstige initiatieven die betrekking hebben op rouw en verlies of sterrenkindjes, zoals bijvoorbeeld Wereldlichtjesdag.

Bedrag

Een registratie in het sterrenregister is gratis. 

E-loket

Afspraak

Heb je een vraag of wens je meer informatie? 

Contacteer de dienst burgerzaken via burgerzaken@overijse.be of via 02/687 60 40. 
We helpen je graag verder. 

Documenten

 • Brochure Geboortebomen Sterrenkindjes.pdf
  pdf 14,7 Mb
  Downloaden