Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Van 21 maart 2024 tot 31 oktober 2024 organiseert de Vlaamse overheid Breekijzer opnieuw het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, met ondersteuning van creatief bureau Frank Lee (de makers van het NK Tegelwippen). KU Leuven is wetenschappelijke partner.

Wat is 'tegelwippen'?

Het woord zegt het zelf: je wipt tegels uit de grond. Daarbij maak je plaats voor meer groen in jouw omgeving. Je vervangt de tegels namelijk door bloemen, struiken of bomen.

Waarom 'tegelwippen'?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaan we de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren tot een groen paradijs. De campagne past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken. Daar helpt Overijse graag aan mee! 

Wip jij ook jouw tegels? 

Samen maken we Overijse wilder! Je vindt alle informatie alvast op Tegelwippen in Vlaanderen: doe mee! (vk-tegelwippen.be).

Tussen 21 maart en 31 oktober delen we een aantal handige tips op onze sociale mediakanalen.