Overijse tegen voedselverspilling

Werkgroep tegen voedselverspilling

Sinds kort beschikt de gemeente Overijse over een werkgroep rond voedselverspilling. Deze werkgroep wil de komende jaren werk maken van concrete acties tegen voedselverspilling en sensibilisering van onze inwoners.

Interesse? 

Wil je graag meedenken en meewerken aan acties tegen voedselverspilling? Of blijf je graag van dichtbij op de hoogte?

Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar Klaas Geers van de Omgevingsdienst via klaas.geers@overijse.be

Actieplan

Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel verspild, goed voor zo'n 8% van alle uitstoot van broeikasgassen. Voedselverspilling verminderen is dan ook één van de meest effectieve manieren om de klimaatverandering tegen te gaan.

De gemeente Overijse organiseerde met steun van de Provincie Vlaams Brabant twee participatieve workshops waaruit een actieplan voortvloeide voor Overijse en bij uitbreiding de Druivenstreek. Ook de buurgemeenten waren welkom en namen actief deel aan het traject.

Het actieplan legt vooral de focus op de voedselverspilling bij huishoudens en voedingswinkels. Daarnaast is er ook een belangrijke rol weggelegd voor onze scholen om onze nieuwe generatie bewust te maken van de problematiek.

Je vindt het actieplan onderaan deze pagina terug.

Wat kan je zelf doen?

Hieronder alvast enkele handige tips om voedselverspilling te voorkomen:

1. Wat is er in huis?

Probeer één avond in de week te koken met wat je in huis hebt. Gebruik zoveel mogelijk de producten waarvan de vervaldatum het kortste bij is.

2. koelkast

De perfecte temperatuur voor een koelkast is 4°C, maar een frigo heeft meestal verschillende temperatuurzones. Warmte stijgt, dus beneden in de frigo is het heel wat kouder. Daarom is het belangrijk om zaken die sneller bederven lager te leggen: bijvoorbeeld vlees of vis.

3. THT of TGT

THT staat voor 'tenminste houdbaar tot'. Dit zijn producten die niet zo snel bederven en waarvan je niet meteen ziek wordt wanneer de datum is verstreken.

TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Dit zijn producten die minder lang te bewaren zijn. Indien de TGT-datum is verstreken, moet je heel goed ruiken en proeven of een product nog eetbaar is. Zo niet kan je het het best in de vuilnisbak gooien.

4. Maak een lijstje

Controleer voor je naar de supermarkt gaat even de koelkast en keukenkasten om te kijken wat je in huis hebt. Zo voorkom je dat je dingen dubbel koopt. Met een winkellijstje doe je ook minder impulsaankopen en voorkom je overschotten.

5. Invriezen

Bijna al het voedsel kan je invriezen. Brood uit de vriezer is bijvoorbeeld heel erg vers, maar ook vlees, vis en pastasauzen komen er even lekker uit.

6. Kook op maat

Een keukenweegschaal kan handig zijn om juiste porties af te wegen. Vooral bij pasta, rijst en couscous is het slim om porties af te wegen omdat deze producten erg uitzetten tijdens het koken.

7. Too Good To Go

Ken je Too Good To Go al? De ontwikkelaars van deze app willen met hun app een einde maken aan voedselverspilling. Op de app kunnen winkels en restaurants voedsel aanbieden dat ze over hebben. Dat voedsel kan je ophalen tegen een scherpe prijs, je hoeft alleen maar de app te downloaden.

Meer info

Documenten

  • 19102021_actieplan_voedselverspillingOverijseDruivenstreek.pdf
    pdf 209,3 Kb
    Downloaden