Doe mee aan de opleiding voor burenbemiddeling

Gepubliceerd op maandag 7 nov 2022 om 09:54
In het voorjaar van 2023 organiseert het PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding) een nieuwe opleiding tot burenbemiddelaar. Wil jij je als vrijwilliger, samen met onze Sociale Dienst, inzetten voor een gezellige buurt, goede relaties en samen problemen oplossen?

De opleiding vindt plaats in het Provinciehuis in Leuven en gaat van start op maandag 27 februari. 

Wat doet een vrijwilliger burenbemiddeling?

Burenbemiddeling richt zich op het herstellen van de communicatie tussen buren, en op het oplossen van conflicten. Kleine, alledaagse problemen of spanningen kunnen de sfeer en leefbaarheid in een wijk negatief beïnvloeden. De meeste conflicten gaan over geluidsoverlast, overlast door huisdieren (blaffende hond), geluidshinder, tuinproblemen (overhangende takken, onkruid, afvalverbranding), zwerfvuil, rondslingerende rommel, geurhinder, enz. Het bemiddelingsgesprek gebeurt door 2 goed opgeleide vrijwilligers. Zij worden hierbij door de lokale coördinator burenbemiddeling begeleid en ondersteund. 

Wie ben jij?
- Je bent sociaal en communicatief
- Je bent discreet en integer
- Je kan een neutrale, objectieve kijk behouden
- Opleiding of achtergrond maakt niet uit
- Kennis over de werking van een gemeente, politie en justitie kan nuttig zijn maar is geen noodzaak

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je kan er op alle 6 dagen van de opleiding bij zijn. Nadien kan je ook tijd maken om burenbemiddelingsprojecten op te volgen.
Voor de opleiding start, vindt er een verkennend gesprek plaats om de wederzijdse verwachtingen te bekijken en te ontdekken of de opleiding en vrijwilligersrol bij je past.
Inschrijven kan na aanvraag via e-mail aan burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be 


De opleiding is gepland op:
• maandag 27/2/2023 – 9 tot 17 uur
• vrijdag 3/3/2023 – 9 tot 17 uur
• maandag 6/3/2023 – 9 tot 17 uur
• dinsdag 14/3/2023 – 9 tot 17 uur
• vrijdag 17/3/2023 – 9 tot 17 uur
• maandag 20/3/2023 – 9 tot 17 uur

Vragen?

Je kan meer lezen over de opleiding op www.vlaamsbrabant.be/burenbemiddeling. Je kan ook meer info vragen via burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be of 016 26 78 41.