Wat is mantelzorg?

Wat doet een mantelzorger?

Als mantelzorger ondersteun je iemand die extra zorg nodig heeft (een persoon met een handicap, een zieke, een oudere met zorgvraag, iemand met een psychische kwetsbaarheid, verslavingsproblematiek...).

  • Je helpt bij dagelijkse taken, bv. boodschappen, bereiden van een maaltijd, aankleden, medicatie klaarzetten/geven, sociale steun (gezelschap houden)…
  • Je doet dit omdat je een persoonlijke band hebt met de persoon waarvoor je zorgt (bv. je bent de moeder, broer, buur, vriendin…)
  • Je helpt op regelmatige basis.

Mantelzorg in cijfers

Mantelzorgers zijn overal. Eén op drie van de volwassen Vlamingen en één op vijf jongeren tussen 11-18 jaar is het vandaag. Quasi iedereen komt er ooit in zijn leven mee in aanraking: ofwel door mantelzorg te geven of door het te krijgen (data uit Vlaamse Zorgenquête, 2021). 

In het kader van de Dag Van De Mantelzorger op 23 juni, maakte het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg de onderstaande infografiek. Zo wordt het nogmaals duidelijk hoe belangrijk mantelzorgers zijn, maar ook wat een moeilijke taak dit is.

Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg

Op de website van het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg vind je heel wat interessante informatie die je kan helpen in jouw rol als mantelzorger.  

www.mantelzorgers.be