Week van de bij

Al 9 jaar lang organiseert het Departement Omgeving in het voorjaar de Week van de Bij. De campagne wil gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Met de slogan ‘Minder beton, meer bijen’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij. Planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. De Week van de Bij start op zondag 29 mei 2022.

Minder beton, meer bijen

Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. De ambassadeurs van Week van de Bij, Dominique Persoone en Britt van Marsenille, ruilen op de nieuwe affiche beton in voor bijenbloemen. Zij zijn echte bijenhelden!

Maak van je stenen voortuin een bijenoase

Samen kunnen we de bij redden: voedsel en nestgelegenheid zijn de sleutelwoorden. Voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar van wilde planten, maar ook van cultuurplanten. Nestplaatsen creëer je door herstel van hun habitat, een doorlatende bodem voor de zandbijen en holle stegels en bijenhotels voor de bovengronds nestelende bijen. Breek dus je voortuin open, maak eilandjes in je terras en laat de natuur weer toe.

Vraag raad aan onze tuinrangers

Wil je meer tips en tricks om je tuin bijvriendelijk te maken. Boek dan gratis een afspraak bij onze tuinrangers voor een advies op maat van je tuin.

https://www.overijse.be/tuinrangers-geven-gratis-tuinadvies-op-maat

Documenten

  • affiche_week vandebij2022_A3_0_lvjr92.pdf
    pdf 6 Mb
    Downloaden