WK-beleving (AFGELOPEN)

Overijse was tijdens het weekend van 24-26 september 2021 een officieel WK Wielrennen Dorp.  Huldenberg en Overijse liggen op de Flandrienlus die vrijdag, zaterdag en zondag in het parcours van de ritten in lijn van de mannen U23, de elite vrouwen en de elite mannen zitten. Enkele van de belangrijke scherprechters van de UCI Road World Championships liggen net in die gemeenten: de Bekestraat, Moskesstraat, de S-bocht-Taymansstraat in Overijse en de Smeysberg in Huldenberg. Dit betekent dat er heel wat mensen naar Overijse zouden afzakken. Om hier een totaalbeleving, ontworpen en georganiseerd voor en door de Overijsenaar van te maken, werd dit participatief aangepakt.

Een kerngroep van burgers met verschillende achtergrond (sport, dorpsraden, politiek, handel, ..) tekende een proces uit om zoveel mogelijk mensen te betrekken.

Doelstelling van dit proces was om zoveel mogelijk burgers te betrekken bij het bedenken en uitvoeren van activiteiten en evenementen rond het parcours. Dit op het weekend zelf, maar ook de maanden ervoor, om op te warmen zeg maar.

Daarom werden er midden maart 2021 twee brainstormavonden georganiseerd waarop iedereen mee kon nadenken over leuke activiteiten rond het WK. De gebundelde idee├źn die hieruit voort kwamen, werden verder door burgers, in samenwerking met de administratie verwezenlijkt. Dit met onder andere vijf WK-dorpen als resultaat.