Zoek mee naar de tijgermug

Sinds 2021 brengen Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) de verspreiding van de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus voor de kenners) in kaart. Die mug is een exoot die uit de tropen is overgewaaid naar ons land en hier steeds beter gedijt. Ze lijkt hier voorlopig nog niet te overwinteren, maar wordt wel jaar na jaar vaker aangetroffen.

Dat is geen goed nieuws, want de mug kan in sommige gevallen exotische ziekten overbrengen zoals dengue, zika, het westnijlvirus en chikungunya.

Reden te meer dus om de verspreiding van de mug goed op te volgen. Zo kan de mug, die tropische ziekten kan overbrengen, gemakkelijker bestreden worden. De verspreiding in kaart brengen gebeurt door veldonderzoek, maar ook door meldingen te verzamelen van burgers.

Hoe herken je de tijgermug? "Het is een kleine, zwart-witgestreepte mug die vooral actief is in de voormiddag en de late namiddag tot de schemering. Het is een zeer agressieve mug." Dat is dus anders dan de gewone steekmug, die iets groter is, vooral 's avonds steekt en geel en bruin kleurt.

Wat moet je doen als je een tijgermug hebt gezien? 

  • Maak een foto van de mug. 
  • Surf naar de website MuggenSurveillance.be.
  • Beantwoord de vragen op de website, geef aan waar je de mug gevonden hebt en upload je foto('s).