Zuidflank

De zuidflank is een van de steilere flanken die de Ijsevallei zo typeert. In dit gebied van het Begijnhof (voor de bibliotheek en het cultureel centrum) tot aan de voetweg 36, vind je plekken voor zowel sport als spel en ontdekking van de natuur. 

Sportieve inrichting

Ter hoogte van de start van de nieuwe recreatieve zone werd een reuze sculptuur van een vliegend hert geplaatst, gemaakt door een plaatselijk kunstenaar. Dit beestje is te vinden in de buurt van de Zuidflank en op verschillende andere plaatsen in Overijse. Achter het vliegend hert werd het BMX- en mountainbikeparcours aangelegd in samenspraak met de mountainbikeschool van Overijse, met verschillende tricks, een wasbord, een curve, een balk, … Aan het tweede bekken werd een nieuw skatepark aangelegd. Skaters uit Overijse hebben dit samen met de aannemer ontworpen. Het is uitgevoerd in beton, gemodelleerd in de omgeving en voorzien van heel wat uitdagingen. Eén ervan is een hoge muur die langs de andere zijde een klimmuur bevat. Naast deze muur bevindt zich een revalidatiebak voor voetballers, atleten en sporters.

Recreatieve troeven

Het gebied wordt doorkruist met fiets- en wandelpaden voorzien van half-verharding, de zogenaamde koersmix. Langsheen deze paden werd volgverlichting aangebracht. Ter hoogte van het bosrijke gedeelte werd deze verlichting voorzien van amberkleurige lampen zodat vleermuizen nog durven rondvliegen.

Op verschillende locaties staan zitbanken, grote picknickbanken en infopanelen die de verschillende facetten van het gebied toelichten. De Zuidflank is dus volledig opgewaardeerd en is nu een mooie plek nabij het centrum waar het aangenaam is om te vertoeven voor jong en oud.

Praktisch

  • Dit gebied is niet afgesloten en dus 24/7 toegankelijk. 
  • Tijdens de openingsuren van het infopunt Vrije Tijd kan u in de inkomhal van cc Den Blank van de toiletten gebruik maken. 
  • Parkeren kan het beste op de site van het begijnhofplein: hier kan u tot 3,5 uur staan mits een geldige blauwe parkeerschijf.
  • U kan een geleid bezoek aan de zuidflank boeken in het kader van deze dagtrip, of apart.